Opskriften på hjemlig hygge med pejs

Forestil dig en mørk aften, hvor regnen trommer på ruderne og vinden rusker i træerne. Du sidder indendørs sammen med din familie, foran en knitrende pejs, som holder jer varme og udsender det dejligste lys. Lydende af ilden, der fortærer brændet, får jer til at slappe af og flammernes dansen fanger jeres blikke. Lige her er hemmeligheden bag lykkelige stunder gemt. Lige her er der skabt rum for nærvær, ro og de gode samtaler. Det lyder skønt ikke?

Med en pejs i hjemmet får du et naturligt samlingspunkt for dig og dine kære, hvor I kan sætte jer omkring et sjovt spil, en hyggelig snak eller noget helt tredje. Med en pejs i hjemmet får du også et naturligt tiltrækningspunkt for dine gæster. Et blikfang i rummet, som virker både indbydende og dragende. Her vil folk naturligt stimle sammen med velkomstdrinken i hånden og beundre flammernes dans.

Æstetik og praktik forenet

En pejs vil uden tvivl skabe en æstetisk effekt og udstråle en luksuriøs elegance i indretningen, hvis den er velvalgt og velplaceret i rummet. Pejsen vil kunne fuldende den røde tråd og være en samlende faktor i forhold til stil og udtryk. Har du en gammel pejs i hjemmet, som du ikke synes matcher dine indretningsdrømme, så tøv derfor ikke med at få gjort noget ved det. Med en ny pejsefront kan din pejs få et markant skønhedsløft.

Men pejsen er ikke bare et smukt element i boligen. Den har også store praktiske fordele. Du kan bruge pejsen som reel – ja endda primær – varmekilde i rummet, ligesom du også får et dejligt lys fra bålet.

Sådan kommer du i gang

Mange af os har et ildsted i hjemmet, som vi faktisk ikke får brugt, enten fordi vi ikke ved hvordan eller fordi vi simpelthen ikke tænker over det – og det er en skam. Har du en pejs eller brændeovn, som du ikke får brugt, kan nogle af disse tips måske hjælpe dig på vej.

  • Hav det rette udstyr parat. Har du et lækkert pejsesæt og et smukt gnistfang? Se mere om pejsetilbehør her.
  • Gør det til en hyggelig ting at hente brænde med børnene og arranger det i en smuk brændekurv.
  • Sørg for at tænde korrekt op. Har du svært ved at tænde op, kan en pejseindsats hjælpe dig langt hen ad vejen.
  • Husk at din pejs sagtens kan få et skønhedsløft, så du bliver gladere for den. Se mere om pejsefronte her.
  • Overvej eventuelt at få installeret en gaspejs i din eksisterende pejs, så du kan tænde den på en knap.
  • Prøv forskellige træsorter af og find din favorit – der er forskel på både lyde og dufte.