Inspiration: Sådan indretter du hjemmet med pejs

Der er ikke noget, der kan give et rum karakter, som en smuk pejs med dansende ild. En pejs er et tiltrækkende element i rummet, som de fleste mennesker naturligt vil drages af. Det er derfor også ofte husets samlingspunkt og hjerte. Det er her gæsterne sætter sig når de ankommer og det er her børnene slår sig ned med deres puslespil eller bøger.

Måske er du så heldig, at du allerede har en pejs i dit hjem? Eller måske drømmer du blot om at få det. Her i artiklen kan du uanset finde inspiration til, hvordan du kan indrette hjemmet, så pejsen kommer til sin ret og du får fuldt udbytte af den.

Lad pejsen passe til den øvrige stil

For at pejsen kan komme rigtigt til sin ret – og altså hverken forsvinde i rummet eller overdøve den øvrige indretning – så er det selvfølgelig afgørende, at den passer ind. Det kan nogle gange være et problem, hvis du har overtaget en ældre bolig, hvor pejsen er fra en anden tid og i en stil, som slet ikke er dig. Der er dog heldigvis meget du kan gøre, for at komme dette problem til livs.

For det første kan du overveje, om en ny pejsefront vil gøre pejsen smukkere og mere stilren. En pejsefront er en smuk indramning af pejsen, som kan udføres efter særlige mål. Du kan eksempelvis overveje en smuk pejsefront i lys sten, som stråler af elegance og samtidig skaber ro omkring pejsen. Hvis din stil er typisk nordisk, og du godt kan lide naturlige materialer som træ, uld og tekstiler i lyse farver, så vil den lyse pejsefront i sten være et oplagt valg for dig.

Hvis du bedre kan lide det lidt dunkle og hyggelige hule-udtryk, kan du måske overveje, om du skal tilføje en pejsefront i mørkere sten, som vil ramme ilden smukt ind og skabe fokus.

Er en ægte pejs den rette løsning for dig? 

En anden afgørende faktor for, om pejsen kommer til sin ret, er selvfølgelig om den overhovedet bliver brugt. Hvis du synes det er for besværligt med optænding og rengøring af pejsen, så kan du overveje, om du måske bør få installeret en pejseindsats, der gør arbejdet nemmere for dig. Vil du helt undgå at skulle bøvle med brænde og røg, så er det måske i stedet en gaspejs, der skal installeres – og dette kan sagtens gøres der, hvor boligens eksisterende pejs befinder sig.

Husk at pejsen lever længere end tidens mode

Det er vigtigt at huske på, at selvom en ny pejsefront er en større investering, så vil den med al sandsynlighed holde en hel livstid. Det betyder også, at man skal huske at vælge den pejsefront, man kan se sig selv holde af i mange år frem – i stedet for at vælge den, som passer til de møbler man har netop nu. Vi har det nemlig med at skifte møblerne ud lidt oftere end pejsen.

Bliv inspireret af mange smukke pejse her.