Hvordan tænder man op i en pejs?

Det er en kunst at tænde op i sin pejs. For nogle er det et lille ritual. En overgangsrite, der markerer skiftet fra hverdag til weekend, fra arbejde til fri eller fra lejlighed til sommerhus. Det er en hyggelig begivenhed, der munder ud i et flammebillede, som øjeblikkeligt maner til ro. Varmen fra ilden. De knitrende lyde af træet der brænder.

Men selvom det alt sammen lyder meget romantisk og hyggeligt, så er det bestemt ikke sådan billedet ser ud for alle. Mange af os har nemlig ret svært ved at tænde korrekt op i pejsen – og så kan det hurtigt udvikle sig til et uoverskueligt projekt, der ender med al for meget røg og os og al for lidt afslapning. Læs med her, hvor du kan blive klogere på, hvordan du tænder rigtigt op.

Åben pejs Minisan

Sådan tænder du op i en pejs

Når du skal tænde op i din pejs er det vigtigt, at du gør det korrekt, så der hurtigt kan opstå en god afbrænding. Hvis du tænder forkert op i pejsen kan du nemlig risikere, at der udvikles for meget røg og at der afgives unødvendige giftstoffer. Samtidig kan det være svært at få ilden til at tage ordentlig fat i træet.

Følg derfor disse råd når du tænder op:

  • Brug tørt brænde. Det er helt essentielt, at du bruger tørt brænde, da fugtigt brænde vil udvikle meget røg og brænde dårligt. Lad gerne dit brænde tørre 1-2 år før brug eller benyt en tørreovn for hurtigere tørring.
  • Tænd op fra toppen. Mange af os tror fejlagtigt, at vi skal tænde bålet nedefra. Det er ikke tilfældet i en pejs, da det gælder om at opnå mest varme hurtigst muligt – og dermed en renere forbrænding.
  • Brug træ af god kvalitet. Det vil sige, at du skal bruge rent træ og ikke rester fra en byggeplads eller lignende, hvor der kan gemme sig farlige kemikalier i.
  • Sørg for den rette mænge ilt. Hvis der tilføres for lidt ilt under optændingen, vil der opstå en masse røg. Sørg derfor for at have godt med ilt under optændingen og skru så gradvist ned, når først bålet er godt i gang.
  • Lad asken ligge. Eller lad i hvert fald gerne lidt aske blive i bunden til næste gang du skal tænde op. Det giver en god isolering og bedre varme, næste gang du skal lave et bål.

 

Åben pejs Svanen

Den nemme løsning – få hjælp

Hvis du fortsat bøvler med optændingen efter at have fulgt ovenstående råd, så bør du måske overveje at få lidt hjælpemidler på banen. Du kan eksempelvis overveje at få installeret en pejseindsats i din åbne pejs. Den vil blandt andet hjælpe dig med at regulere indtaget af ilt og sørge for at forholdende for forbrændingen er optimale.

Du kan også overveje, om du i stedet for en traditionel pejs bør overveje en gaspejs. Med en gaspejs kan du nemlig tænde og slukke for bålet med et enkelt klik på en knap – og således undgår du helt og holdent at skulle tænke på brænde, optænding, sod, røg og aske.

Pejseindsats Interra 74 fra M-Design