Hvilken træsort er bedst til åben pejs?

Når man skal tænde op i sin pejs, er det faktisk ikke helt lige meget, hvilken type træ, man bruger til at tænde op med. Træsorter er meget forskellige i både fasthed og tæthed og derfor brænder de meget forskelligt. Der findes ikke ét rigtigt svar på, hvilken træsort der er bedst at bruge, og i princippet kan du brænde alle typer naturligt træ af i din pejs. Når det er sagt, så er der faktisk rigtig stor forskel på, hvor meget varme og hvilken oplevelse du får alt efter dit valg af træsort. Læs med her og bliv klogere på, hvilken type træ du skal vælge til din pejs.

Brænde skal være tørt

For det første er det vigtigt at nævne, at uanset hvilken type træ du brænder af, så er det allervigtigste, at dit brænde er helt tørt. Det er især vigtigt at huske, hvis du fælder træer og laver brænde i egen have. Træet skal gerne tørre i et års tid, før det er klart til brændeovnen – som minimum skal det tørre i 6 måneder i et tørt og ventileret rum. Du kan også vælge at få tørret dit brænde i en ovn til formålet.

Hvis du tænder op med træ, som ikke er tørt nok, vil du få en masse sod og en dårlig afbrænding – hvilket vil føre til frigivelsen af mange skadelige partikler. Og det er hverken en fordel for dig eller dine naboer, som på lang sigt kan tage skade af forureningen.

Hårde træsorter brænder godt?

Det kan anbefales at vælge en hård træsort til din pejs eller brændeovn, da hårdt træ brænder bedre og i længere tid. Det sikrer dig en god og vedvarende varme. Gå eksempelvis efter bøgetræ, som er hårdt eller ask som er middelhårdt. Egetræ er også utroligt godt som brænde og en af de mest populære sorter i Danmark.

Lette træsorter som eksempelvis gran og fyr brænder ikke i så lang tid, hvilket betyder at de ikke giver så meget varme som de hårde træsorter. Disse træsorter kan dog sagtens anvendes til en hyggelig stund i ny og næ, men hvis du tænder op hver dag for varmens skyld, bør du vælge en anden træsort.

Pejsefront Athenas med pejseindsats Venus 630 fra M-Design

Dette træ skal du ikke bruge i din pejs

Selvom det kan være fristende at smide resterne fra det nye gulv eller et ophugget gammelt møbel i brændeovnen eller i den åbne pejs, så bør du undgå at give efter for netop denne fristelse. Det samme gælder alle typer trykimprægneret træ og træ fra byggepladser, da der kan være mange farlige kemikalier og eksempelvis rester af lim forbundet med en afbrænding af disse.

Hvilken træsort er bedst til åben pejs? Det afhænger af smag og behag!

I sidste ende afhænger det også meget af dine præferencer, når man skal svare på spørgsmålet “Hvilken træsort er bedst til åben pejs?”. De forskellige træsorter udvikler forskellige dufte og lyde, så du må prøve dig frem og se, hvilken træsort der passer bedst til dit temperament.

Gaspejs Cupido 70 fra Element4