Guide: Sådan får du din drømmepejs

En pejs er ikke bare en pejs. De kommer i så utrolig mange forskellige størrelser og stile, fra mange forskellige tidsaldre og med forskellige placeringer og udtryk – alt sammen noget, der har stor betydning for den atmosfære, de er med til at skabe i hjemmet.

Mange ældre huse har en eller flere brændeovne eller pejse, som har fungeret som husets primære varmekilde. Det kan være en stor bonus for boligens helhedsindtryk at der findes et ildsted – men det kan også trække ned, hvis du ikke synes de matcher dine ideer om indretning og stil.

Nyere huse har måske ikke en pejs, selvom det ofte kan skabe det helt rette æstetiske udtryk. Her i artiklen kan du blive klogere på, hvordan du kan få dine pejsedrømme til at gå i opfyldelse – også uden at du behøver at betale i dyre domme for at få udskiftet en eksisterende pejs helt og aldeles.

En ny front kan gøre underværker

Findes der allerede en pejs i hjemmet, så kan en ny smuk pejsefront heldigvis gøre meget for helhedsindtrykket. Måske er den eksisterende pejs fra gamle dage, hvor vores ideer om skønhed og arkitektur så anderledes ud end i dag. I dag vil de fleste gerne have en lys og eksklusiv ramme om pejsen i natursten eller beton, mens man i ældre tid ofte valgte nogle mørkere og mindre eksklusive materialer som eksempelvis mursten. Med en ny pejsefront kan du opdatere pejsens udseende, uden at du behøver investere i en fuldkommen renovation.

Nyt hjem uden pejs?

Hvis du har en nyere bolig, som ikke har et ildsted, så skal du først og fremmest overveje, hvilken type pejs der er den rette for dig. Mulighederne er mange, og det er ikke nødvendigvis sådan, at en traditionel pejs er den bedste løsning for dig. Hvis din bolig har automatisk klimastyring, så bør du overveje om en gaspejs med lukket system vil være en god løsning – her forstyrres klimasystemet nemlig ikke (ligesom pejsen omvendt heller ikke forstyrres af klimasystemet). Alternativt kan en pejseindsats være en god idé, hvis du drømmer om en ægte pejs med rigtige flammer og brænde.

En anden ting du bør have in mente ved valg af en helt ny pejs er muligheden for dens placering. Men en traditionel pejs eller brændeovn er det nødvendigt med en skorsten. Hvis du vælger en gaspejs, skal der også kunne laves et aftræk, som dog er mindre omfattende end en rigtig skorsten. Vælger du derimod en biopejs, så slipper du helt for både skorsten og aftræk. Sidst men ikke mindst er elpejsen også en mulighed – her får du al hyggen helt uden at skulle tænke på brænde, levende ild og brandfare.

Lad os hjælpe dig

Er du fortsat i tvivl om, hvordan du bedst kommer i mål med dine pejsedrømme? Du er meget velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig godt på vej. Vi har mange års ekspertise – både i forhold til at installere helt nye pejse og i forhold til at installere nye, smukke pejsefronte og pejseindsatser.