3 gode tips til brug af pejs

Et ildsted er ofte hjemmets hjerte og det er her familien samles om gode stunder, rolige øjeblikke og dybe snakke. Det er herfra varmen strømmer ud i resten af boligen og det er her man finder rummets dejligste belysning. Hvis den altså er tændt vel at mærke.

Derfor er det også ærgerligt, hvis du ikke får brugt din pejs lige så meget som du egentlig godt kunne tænke dig – hvilket faktisk er tilfældet for rigtig mange danskere. Her får du derfor 3 gode tips til brug af pejs, som forhåbentlig kan skabe mere glæde omkring ildstedet i hverdagen.

1. Realistiske forventninger til optænding og vedligehold

For nogle er det nærmest et meditativt ritual at tænde op i pejsen. En overgang fra stress til afslapning. At stable bålet og få flammerne til at tage fat. At sidde lidt og høre de knirkende lyde af træet der brænder. For andre er optændingen et besværligt projekt, som skaber problemer og måske endda holder dem tilbage fra at bruge pejsen. Hører du til den første gruppe? Skønt! Hører du til den sidste gruppe? Så bør du måske overveje at få installeret en gaspejs i din eksisterende pejs, så du kan tænde og slukke for flammerne via en knap eller en app. På den måde gør du det nemt for dig selv at tænde op, ligesom du slipper for alle de gener fra røg, sod og aske, som hurtigt kan følge med, hvis man ikke har godt styr på en traditionel optænding.

Ønsker du ikke at gå over til gas, så kan du i stedet overveje en pejseindsats. En pejseindsats vil hjælpe dig rigtig godt på vej både under og efter optændingen og fungere som en moderne, intelligent tilføjelse til din pejs.

2. Indretningen omkring pejsen

Har du indrettet dit hjem på en måde, som indbyder til hyggelige momenter foran pejsen? Eller er pejsen bare tilstede i rummet uden egentlig at tage fokus? Du kan med fordel overveje at indrette din bolig sådan, at der eksempelvis er et par gode, bløde siddepladser foran pejsen, som man har lyst til at slænge sig i. Det vil uden tvivl give dig lyst til at tænde op – om ikke andet så i weekenden eller når du får gæster.

3. Er pejsens stil rigtig?

Mange af os har måske købt et ældre hus, hvor der i forvejen var en pejs, som vi ikke rigtig har fået gjort noget ved. Det kan i mange tilfælde betyde, at pejsen ikke rigtig kommer til sin ret i rummet, og ikke rigtig passer ind i den øvrige indretning. Det bør du lave om på. Du kan for eksempel overveje en ny pejsefront i smuk natursten, som vil få din pejs til at stråle og samle rummet på ny. Det vil give dig lyst til faktisk at bruge pejsen og gøre den til en aktiv del af boligens udtryk.

Husk også at have noget lækkert og stilfuldt pejsetilbehør, som du kan have stående fremme, uden at æstetikken ryger.